KOLZA NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR?
KANOLA (KOLZA) YETİŞTİRİCİLİĞİ (Canola Breeding)
Kanola bitkisel bir yağ kaynağıdır. Kolza adıyla da anılır. Kanola tanesinde %38-50 yağ, % 16-24 protein içerir. Oleik ve linoleik asit yönünden zengin olup kaynama noktası (128 C ) olması sebebi ile önemli bir yağ bitkisidir.
İKLİM ve TOPRAK İSTEĞİ
Ülkemizde kışlık olarak ekilir. Kışa kar altında – 15 oC’ ye kadar dayanır. Ancak kışa girerken rozetleşmesini tamamlamış olması gerekir. Bunun için Ekim ayının başında tavlı toprağa ekilmeli ve çıkışı sağlanmalıdır. Kışa rozet dönemi (4-6 yaprak) oluşmadan giren kanola sıfırın altındaki sıcaklıklardan zarar görmektedir.
EKİM ZAMANI
Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısı 10-12 oC olmalıdır. Bölgemiz için en uygun ekim zamanı 20 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Bu şekilde iyi bir çıkış yaparak kışa 4-6 yaprak (rozet dönemi) arasında girerek kuvvetli bir kök sistemi geliştirerek soğuktan zarar görmez. Ekim zamanı geciktirilirse don zararı olur.
HASAT, HARMAN ve DEPOLAMA
Konolanın tozlanmasında bal arılarının etkisi çoktur. Çiçekleri arılar için iyi bir bal kaynağıdır. Bu yüzden kanola tarlalarının yakınlarına arı kovanları konması aynı zamanda dane tutma oranını da artıracaktır. Çiçeklenme ve döllenme bitkide aşağıdan yukarıya doğrudur. Çiçeklenme mayıs ayı başlarından itibaren başlar. Bölgenin iklim şartlarına göre değişmekle beraber hasat çiçeklenmeden 40-50 gün sonra gerçekleştirilebilir.
Kanola hasat olgunluğuna geldiğinde sap, yaprak ve kapsülleri tamamen kuruyup sararır. Kırmızımsı sarı bir renk oluşur. Tohum kahverengine dönmüşse hasat zamanı gelmiş demektir.
Olgunlaşma aşağıdan yukarıya doğru olduğundan hasatta tam olgunlaşma beklenirse alt kapsüllerde çatlamalar ve dökülmeler görülür. Erken hasatta ise üst kapsüller tam olgunlaşmadığından hasat kaybı olur. Kanola tohumları çok küçük olduğundan hasatta başlamadan önce biçerdöver ayarları iyi yapılmalıdır.
Güncel Fiyat İçin Bizimle İletişime Geçiniz
İLETİŞİM:
TEL: +90 322 334 09 17
FAKS: +90 322 334 01 50
MOBİL CEP: +90 532 201 81 53
Siz de fikrinizi belirtin